Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012


Όταν μιλάμε για την αλόη βέρα, ή για άλλα είδη αλόης, ανακαλύπτουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μαγικό κουτί που μόλις το ανοίγουμε μας αιφνιδιάζει με τη μεγάλη ποικιλία θησαυρών που περιέχει, όλοι με τεράστια θεραπευτική αξία. Το φυτό της αλόης είναι φυτό της αφθονίας, έχει τόσα συστατικά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα που το μετατρέπουν σε μια καταπληκτική πηγή από όπου αναβλύζουν λύσεις για απίστευτα μεγάλο αριθμό προβλημάτων ή δυσλειτουργιών που αφορούν την υγεία μας.
Είναι, για παράδειγμα, μια από τις πιο ισχυρές αποτοξινωτικές ουσίες για τον οργανισμό μας και ένας ισχυρός παράγοντας αναγέννησης και διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, στο φυτό της αλόης αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, ενώ περιέχει ουσίες που αναζωογονούν τα κύτταρα και επιταχύνουν την επούλωση των ιστών. Είναι σημαντικό αντισηπτικό, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικά χρήσιμο στο χώρο της υγιεινής και της κοσμετολογίας. Και, όταν καταναλώνεται από το στόμα, βελτιώνει και βοηθά την πέψη, χάρη στη δράση των πολυσακχαριτών που περιέχει.
Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά εργαστήρια των ΗΠΑ, όπου το τζελ της αλόης υποβλήθηκε σε πολλαπλές αναλύσεις με σκοπό την εξέταση των συστατικών του, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει το κλειδί αυτής της σχεδόν ανεξάντλητης πηγής των εξαιρετικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του στους βλεννοπολυσακχαρίτες (σάκχαρα μακράς αλύσου), που είναι απολύτως απαραίτητοι στον οργανισμό. Αυτά τα σάκχαρα κανονικά απαντώνται σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, αφού ο οργανισμός μας τα παράγει κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα χρόνων της ζωής μας. Ωστόσο, στη συνέχεια πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από εξωτερικές πηγές, και τότε είναι που μας τα προσφέρει η αλόη βέρα, αφού λίγα φυτά είναι τόσο πλούσια σε βλεννοπολυσακχαρίτες όπως αυτό το "άστρο της γης".

Τα σάκχαρα της αλόης
Έτσι, αφού έχουν επιβεβαιωθεί οι άπειρες ενδιαφέρουσες ιδιότητες της αλόης, και μετά από τις αναρίθμητες έρευνες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα σάκχαρα έχουν ανοσοτροποποιητική δράση και δρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα ως συμπλήρωμα. Ενας από αυτούς τους πολυσακχαρίτες, η ακεμαννάνη, συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των ινοπλαστικών κυττάρων και αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα και την αναπαραγωγή των κυττάρων, δύο διαδικασίες που θεωρούνται θεμελιώδεις για την καταπολέμηση των ιικών λοιμώξεων και τη θεραπεία εγκαυμάτων, των ελκών και άλλων τραυμάτων που προκαλούνται στο δέρμα και τους βλεννογόνους.
Η βραδυκινάση, από τη μεριά της, παίζει σημαντικό ρόλο στο φυσικό σύστημα ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, ενώ μειώνει επίσης τον πόνο και τη διαστολή των αγγείων, γι' αυτό και η αλόη έχει πολύ καλή αντιφλεγμονώδη δράση.
Μέσα από τη μεγάλη οικογένεια της αλόης, που περιλαμβάνει περισσότερα από 250 είδη, είναι τρία ή τέσσερα είδη που μέχρι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη θεραπευτική δράση τους. Το φυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η αλόη βέρα (Aloe barbadensis Miller), γιατί συγκεντρώνει τις απαραίτητες θεραπευτικές ιδιότητες και προσφέρει τις περισσότερες δυνατότητες από ιατρικής άποψης.

διαβάστε περισσότερα εδώ: http://aloeplants.wix.com/aloe#!ta-sakxara-tis-alois/c12b

Ενα φυτό που αυτοπροστατεύεται
Το φυτό της αλόης ανήκει σε μια ομάδα φυτών που έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τους μικρούς τους πόρους για να διατηρούν το νερό στο εσωτερικό τους. Αυτή η ιδιότητα προσφέρει σ' αυτά τα φυτά τη δυνατότητα επιβίωσης σε περιόδους ξηρασίας. Επίσης, έχουν τη σχεδόν μαγική ικανότητα να επουλώνουν τις ίδιες τις πληγές τους με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό το καταπληκτικό χαρακτηριστικό καθιστά την αλόη φύλακα των θησαυρών της, αφού κατορθώνει να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές συνθήκες που μπορούν να της κλέψουν τα πολύτιμα συστατικά της ή να τη βλάψουν.
Ωστόσο, μία από τις πιο καταπληκτικές ιδιότητες της αλόης βέρα είναι αναμφίβολα η μεγάλη της προσαρμοστικότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έχουν πάρει αλόη για να θεραπεύσουν το άσθμα τους και που, με τον καιρό, διαπίστωσαν ότι τα ούλα τους σταμάτησαν να ματώνουν και ότι το δέρμα τους βελτιώθηκε και έγινε πιο λείο και απαλό. Αυτό το φυτό έχει ιδιότητες τόσο θαυμαστές που μπορεί, για παράδειγμα, να συμβάλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης του ήπατος ή των νεφρών, αποκαθιστώντας τις λειτουργίες αυτών των οργάνων, ή , όπως έχει αποδειχθεί σε περιπτώσεις σαχαρώδη διαβήτη, να μειώσει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει το φυσικό μηχανισμό απελευθέρωσής του.
Ετσι, δεν παράξενο που η αλόη βέρα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων, ειδικά όλων των προβλημάτων που αφορούν το δέρμα, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων και νόσων ή δυσλειτουργιών.
Αμέσως μετά, θα δούμε κάποιες από αυτές τις ιδιότητες και τα αποτελέσματά τους.

Αποτοξίνωση
Όταν καταναλώνεται από το στόμα, σε πόσιμη μορφή, η αλόη βέρα έχει καθαριστική και αποτοξινωτική δράση. Ενεργεί στο πεπτικό σύστημα, διεισδύει στους ιστούς του δέρματος, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, και βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων και υγιέστερων ιστών, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων και των ελκών. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και όταν εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα. Πολλά άτομα πίνουν το χυμό της αλόης προληπτικά και για φυσική αποτοξίνωση. Επιπλέον, τα 28 γρ. χυμού έχουν 8 θερμίδες, και έτσι ο χυμός είναι κατάλληλος για τα άτομα που ακολουθούν κάποια δίαιτα αδυνατίσματος.
Από την άλλη πλευρά, χάρη στη μεγάλη αφθονία των θρεπτικών συστατικών που έχει ο χυμός του φυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και ως τονωτικός και αναζωογονητικός χυμός, αρκεί να έχει αφαιρεθεί με μεγάλη προσοχή η αλοϊνη που βρίσκεται κάτω από τα φύλλα.
Το πεπτικό σύστημα και οι λειτουργίες του
Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποκαλύπτουν ότι πάρα πολλές ασθένειες οφείλονται στην κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βασίζεται από πάρα πολύ παλιά σε αυτήν τη θεωρία. Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και επιταχύνουν τη γήρανση. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αναφέρουμε τις κακές διατροφικές συνήθειες, το στρες, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις ελεύθερες ρίζες.
Ο ελεύθερες ρίζες, είναι μικρά σωματίδια οξυγόνου που δημιουργούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τα τηγανητά φαγητά, τον καπνό και τις φυσικές μεταβολικές διεργασίες, και επιτίθενται στο γενετικό κώδικα και τις μεμβράνες που προστατεύουν τα κύτταρα. Επίσης, βλάπτουν την παραγωγή ενέργειας λόγω της βλάβης που προκαλούν στα μιτοχόνδρια, που αποτελούν την κεντρική "τουρμπίνα" των κυττάρων. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η προοδευτική εκφύλιση των μιτοχονδρίων είναι ο παράγοντας που καθορίζει τη μέγιστη διάρκεια της ζωής.
Κάθε κύτταρο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επιθέσεις από τις ελεύθερες ρίζες. Με το πέρασμα των δεκαετιών, υπόκειται σε βλάβες ή ανώμαλες μεταλλάξεις. Λόγω της φθοράς που προκαλείται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το σώμα χάνει βαθμιαία την ικανότητά του να αντιδρά στα κρυώματα, τις λοιμώξεις και τις οργανικές δυσλειτουργίες. Τέλος, το κύτταρο πεθαίνει και στη θέση του μένει μόνο ένα υπόλειμμα. Η κυτταρική ηλικία των ιστών μπορεί να προσδιοριστεί από τον αριθμό των κυτταρικών υπολειμμάτων που υπάρχουν σε αυτούς. Ευτυχώς, τα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και άλλα συστατικά, εμποδίζουν και απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να συγκεντρώσουμε ένα καλό απόθεμα από αντιοξειδωτικά που θα μπορούν να μας υπερασπιστούν και να περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνήθειες που γεννούν τις ελεύθερες ρίζες.
Το άγχος
Το άγχος είναι η γενικευμένη ένταση με την οποία το σώμα αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα. Τα συστήματα προσαρμογής που διαθέτει το σώμα είναι έτσι σχεδιασμένα από τη φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ώστε να μας προστατεύει από όλους τους κινδύνους. Ο οργανισμός αντιδρά καθώς προετοιμάζεται να αγωνιστεί ή να υποχωρήσει και θέτει σε λειτουργία μια σειρά από σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά μέσα για να προστατευτεί.
Αυτή η αντίδραση είναι ωφέλιμη όταν πρόκειται για πραγματικούς κινδύνους, απέναντι στους οποίους πρέπει να διατηρήσουμε την αντίληψή μας σε εγρήγορση, να αυξήσουμε την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και τους μυς, να ενδυναμώσουμε τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής και να καταφύγουμε και σε άλλα δευτερεύοντα συστήματα για να ενισχύσουμε το σύστημα ασφάλειας. Το άγχος αποτελεί επίσης ωφέλιμη αντίδραση αν το ερέθισμα είναι θετικό και μας επιτρέπει να ξεπερνούμε τα όριά μας, να επιτυγχάνουμε υψηλότερους στόχους και να διερευνούμε τις δυνατότητες της ζωής μας. Ωστόσο, όταν αντικαθίσταται από μια κατάσταση ανησυχίας, ευερεθιστότητας και ακαμψίας, μπορεί να βλάψει την υγεία μας, να μειώσει τη διάρκεια της ζωής μας και να αποτελέσει εμπόδιο στην ευτυχία μας, ακόμα και αν είμαστε άτομα που ασχολούνται με θετικές δραστηριότητες ή έχουν ανήσυχο πνεύμα.
Το χρόνιο ή δυσανάλογο άγχος επιταχύνει τη φυσική διαδικασία γήρανσης και συμβάλλει στην εμφάνιση διάφορων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι και σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένα, όπως π.χ. συχνά κρυώματα και πόνοι στο λαιμό, ανήσυχος ύπνος και αϋπνία, ξαφνικές συναισθηματικές εκρήξεις, εχθρικότητα και αλλαγές διάθεσης, πονοκέφαλοι και πόνοι στη μέση, αίσθηση παλμών, κόπωση, δερματικά και στομαχικά προβλήματα, συχνή χρήση αλκοόλ ή χαπιών για χαλάρωση πριν τον ύπνο κ.α.. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το άγχος επιδεινώνεται και βλάπτει μακροπρόθεσμα τη ζωτικότητα και την υγεία. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Άνσελ Κιζ στις αρχές του '70 έδειξαν ότι το στρες αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Από τότε έχουν επιβεβαιώσει τη βλαβερή επίδραση του στρες στη σωματική και συναισθηματική υγεία.
Η αλόη βέρα, χάρη στα χημικά και ενεργειακά της συστατικά, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, δρώντας και προληπτικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, και βάζει φρένο στις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας έτσι την αναγέννηση και τη δημιουργία νέων κυττάρων. Η αλόη μάς βοηθά να αποκαταστήσουμε αυτό το σύστημα και να προλάβουμε πιθανές ασθένειες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και την έλλειψη αντιοξειδωτικών στοιχείων στον οργανισμό μας.
Το άγχος, σε πολλά άτομα, επιτίθεται στο στομάχι και το νευρικό σύστημα. Αυτό φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό γαστρικών ελκών, από τις περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου, τα προβλήματα δυσκοιλιότητας και τους πόνους στην κοιλιακή χώρα από τα οποία υποφέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή. Όταν αισθανόμαστε ότι κάποια κατάσταση στη ζωή μας μάς ξεπερνά, η ροή του αίματος συγκεντρώνεται στους μυς και έτσι δεν κατευθύνεται προς τη γαστρεντερική οδό. Ο οργανισμός αντιδρά με αυτόν τον τρόπο όταν βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν αυτό συμβεί στη διάρκεια των γευμάτων, η πέψη εμποδίζεται και οι λειτουργίες των συστημάτων αντιδρούν γρήγορα.
Ο Δρ. Ιβάν Ντανχοφ, παγκόσμια αυθεντία όσον αφορά την αλόη βέρα, πιστεύει ότι αυτό το φυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις λειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος. Καθηγητής της φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ, και σύμβουλος διάφορων ινστιτούτων φαρμακολογικής έρευνας, καθώς και του FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ, ο Ιβάν Ντάνχοφ υποστηρίζει ότι το γαλακτικό μαγνήσιο, συστατικό που περιέχεται στην αλόη, επιβραδύνει τη δραστηριότητα του στομάχου, αναστρέφοντας έτσι κάποια περιστασιακά ή και χρόνια συμπτώματα που εμφανίζονται στο άνω τμήμα του στομάχου.
Ο καθηγητής Τζέφρι Μπλαντ, του Ινστιτούτου Επιστημών και Ιατρικής Λάινους Πόλινγκ της Καλιφόρνιας, συμπέρανε μετά από μια έρευνα ότι η αλόη βελτιώνει την πέψη χωρίς να προκαλεί διάρροιες, βοηθά στη ρύθμιση του pH (δρώντας ως αλκαλοποιητικό μέσο), μειώνει το ποσοστό των ζυμώσεων και ενισχύει την ισορροπία των συμβιωτικών γαστρεντερικών βακτηρίων. Επιπλέον, συμπέρανε ότι η αλόη είναι επίσης αποτελεσματική σε περιπτώσεις δυσπεψίας και οξύτητας στο στομάχι, στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και στην κολίτιδα, και ανακάλυψε ότι ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η αλόη ρυθμίζει το pH, μειώνει την οξύτητα του στομάχου και ευνοεί την ισορροπία των γαστρεντερικών βακτηρίων. Επιπλέον, η εμοδίνη της αλόης επενεργεί στον εντερικό βλεννογόνο, ρυθμίζοντας τη σωστή λειτουργία του.
Εκτός αυτού, διάφοροι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι η αλόη βέρα διαπερνά τα τοιχώματα των σπλάχνων, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο τα βλαβερά βακτήρια και επιτρέποντας την επανεμφάνιση των χρήσιμων βακτηριδίων, ενώ επίσης μειώνει τις φλεγμονές και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Καρδιακά προβλήματα
Ο Δρ. Ντάνχοφ ανακάλυψε επίσης ότι τα άλατα του ισοκιτρικού ασβεστίου που περιέχονται στην αλόη βοηθούν τα άτομα που υποφέρουν από καρδιακά νοσήματα ή που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακών νοσημάτων. Για την πρόληψη αυτών των επικίνδυνων παθήσεων, πρότεινε στους ασθενείς να πίνουν κάθε μέρα χυμό αλόης βέρα. Αυτά τα συμπεράσματα έχουν επίσης επαληθευτεί και από άλλους ερευνητές.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας τακτικά αλόη σε πόσιμη μορφή, για παράδειγμα μια δόση χυμού αλόης σε καθημερινή βάση, αυτό το φαρμακευτικό φυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μεταξύ 12 και 14 βαθμών, αφού περιέχει συστατικά που τη γαλακτωματοποιούν και ευνοούν την απομάκρυνσή της από τον οργανισμό. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση της υπέρτασης του αίματος και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
Αντιφλεγμονώδης δράση
Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται γενικά στη θεραπεία περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή που επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας δυσκαμψία και έντονο πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει το αρθρικό υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις και έτσι προκαλείται διόγκωση και εμποδίζεται η ελευθερία κινήσεων. Οι ρευματισμοί είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μυς που περιβάλλουν τις αρθρώσεις.
Η ενζυματική ικανότητα της αλόης βέρα συμβάλλει στην πλήρη πέψη των θρεπτικών συστατικών και στην αποφυγή του σχηματισμού ουσιών που δεν αφομοιώνονται και είναι υπεύθυνες για την αντίδραση αντιγόνου αντισώματος που είναι πολύ συχνή στις ρευματικές παθήσεις και τα αρθριτικά. Επιπλέον, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχεται στο φυτό, συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που παρατηρούνται στους ρευματισμούς και τα αρθριτικά, την τενοντίτιδα και τις θλάσεις.
Γι' αυτό το λόγο, οι κρέμες αλόης είναι πολύ δημοφιλείς σε όσους ασκούνται και στους αθλητές, και πολλοί προπονητές χρησιμοποιούν το τζελ αλόης αναμεμειγμένο με ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) για την αντιμετώπιση του πόνου και των εκχυμώσεων που σχετίζονται με τις θλάσεις και τα διαστρέμματα. Η καταπληκτική δυνατότητα διείσδυσης που έχει το φυτό εισάγει γρήγορα την ασπιρίνη μέσα από το δέρμα, ευνοώντας το πέρασμά της στην κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού της αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της ασπιρίνης και της αλόης, ενεργοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η αλόη βέρα έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα στις φλεγμονές του δέρματος που προκαλούνται από ηλιακά εγκαύματα.
Επουλωτική δράση
Η αλόη βέρα έχει μεγάλη ικανότητα να αναγεννά τα κύτταρα. Δρα ως δυνατό επουλωτικό για κάθε τραύμα είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, και επιτρέπει την πολύ γρήγορα επούλωση (μέχρι και 50%) χωρίς να σχηματίζονται χηλοειδή, αφού ανασυνθέτει τους ιστούς χωρίς να εμποδίζει, πάνω από όλα, το οξυγόνο να φτάνει στο τραύμα. Ο Δρ. Ντάνχοφ παρατήρησε ότι μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία συνένωσης των οστικών καταγμάτων, ενεργοποιώντας τη συνεργασία ασβεστίου και φωσφόρου, δύο μετάλλων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των οστών.
Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, που βρίσκεται σε πολλά συστατικά της αλόης, σε συνδυασμό με το μαγνήσιο που επίσης περιέχεται στην αλόη, έχει αναισθητικό αποτέλεσμα. Η αλόη έχει επίσης και καταπραϋντική δράση ακριβώς γιατί περιέχει φυσικά αναλγητικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την ικανότητα να διεισδύουν στις πιο βαθιές στιβάδες του δέρματος, κάτι που καθιστά την αλόη αποτελεσματικό φάρμακο κατά του πόνου. Και λόγω της ευρείας αντιμικροβιακής δράσης της, ευνοεί την ασηψία των εγκαυμάτων, μειώνοντας έτσι την ασηψία των εγκαυμάτων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσής τους. Τέλος, δρα στο μηχανισμό των προσταγλανδινών, μέσω του οποίου τα κύτταρα διατηρούν την ακεραιότητά τους.
Εξάλλου, η περιεκτικότητα της αλόης σε ασβέστιο, κάλιο και κυτταρίνη τη βοηθά να δημιουργεί στα τραύματα ένα δίχτυ από ίνες που προστατεύουν τα αιμοπετάλια, συμβάλλοντας στην πήξη και την επούλωσή τους.
Αν και ο FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα συμφωνήσει για το ποιες είναι οι ιδιότητες του φυτού, αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις φροντίδας πρώτων βοηθειών, διάφορες μελέτες έχουν καταγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης στη θεραπεία σοβαρών εγκαυμάτων και κρυοπαγημάτων. Είναι γνωστό ότι η αλόη βέρα επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας των εγκαυμάτων, ενεργοποιεί την ανάπτυξη των υγιών κυττάρων του δέρματος, και περιορίζει την παραγωγή του ιστού των ουλών, αν και προς το παρόν δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτός ο μηχανισμός. Ωστόσο, διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αλόη προκαλεί τόσο γρήγορα την αναζωογόνηση του οργανισμού, που νέα κύτταρα της επιδερμίδας συγκεντρώνονται γύρω από την πάσχουσα περιοχή χωρίς να δημιουργείται κρούστα ή ουλή. Το σώμα εξακολουθεί να παράγει μια προστασία παρόμοια με την κρούστα, αλλά αυτή δεν έχει χοντρή και τραχιά υφή. Κάτω από αυτήν βρίσκεται ένας υγιής δερματικός ιστός και όχι κερατινοποιημένος ιστός ούτε ιστός ουλής.
Ενυδατική και συσφικτική δράση
Η αλόη βέρα προσφέρει στο δέρμα τέλεια ενυδάτωση. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί έχει την ικανότητα να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και να ενυδατώνει σε βάθος, αφού διεισδύει με όλα τα συστατικά της και στις εφτά στιβάδες του δέρματος, επιτρέποντας έτσι την πλήρη απορρόφησή της, και αφετέρου λόγω της δράσης των πολυσακχαριτών που περιέχονται στο τζελ, και δρουν ως "φράγματα" που εμποδίζουν την απώλεια νερού από το δέρμα.
Είναι κατάλληλη για ξηρά και ευαίσθητα δέρματα γιατί περιέχει αντιβιοτικά, αντισηπτικά, αντιβακτηριακά, ενυδατικά και αντιισταμινικά συστατικά. Και όλες αυτές οι ιδιότητες ευνοούν την αναζωογόνηση των κυττάρων και έτσι καθιστούν το φυτό εξαιρετικά χρήσιμο σε θεραπευτικές εφαρμογές για διάφορα είδη δερματικών προβλημάτων: μυκητίαση του ποδιού, τριχοφυτία, άφθες, μύκητες, ακμή, κυτταρίτιδα, δερματίτιδα, εκζέματα κλπ. Ορισμένοι γιατροί τη συνιστούν επίσης και για τη θεραπεία κρεατοελιών και αιμορροϊδων καθώς και των κάλων στα πόδια, τα χέρια και τους αγκώνες.
Παράγοντας αναγέννησης των κυττάρων
Η αναζωογονητική ιδιότητα της αλόης βέρα οφείλεται στη μεγάλη της ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή των ινοπλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στη δερμίδα (7 με 8 φορές γρηγορότερα από το κανονικό) και είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει πρωτεϊνες που διατηρούν το δέρμα λείο και απαλό. Με την επιτάχυνση της παραγωγής κολλαγόνου, λειαίνονται οι υπάρχουσες ρυτίδες και μειώνεται η εμφάνιση νέων.
Λόγω της έκθεσης στον ήλιο και της διαδικασίας γήρανσης, οι ιστοί του δέρματος επιβραδύνουν την παραγωγή κολλαγόνου, και με το πέρασμα των χρόνων η ποιότητά του επιδεινώνεται και οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές. Η αλόη βέρα βελτιώνει τη δομή των κυττάρων του δέρματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία κατασκευής κολλαγόνου που έχουμε ήδη αναφέρει, ενώ για ακόμα μια φορά το κλειδί βρίσκεται στην παρουσία πολυσακχαριτών και την καταπληκτική ιδιότητά τους να συγκρατούν το νερό. Ορισμένα προϊόντα που πωλούνται ως αναπλαστικά του δέρματος, το ενυδατώνουν μόνο προσωρινά, αφού δεν διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι οι ρυτίδες του προσώπου εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ωστόσο, η παραγωγή κολλαγόνου δεν είναι η μόνη συμβολή της αλόης στην αντιμετώπιση της γήρανσης. Με την ηλικία εμφανίζονται κηλίδες στα χέρια, των οποίων η αιτία μπορεί να είναι είτε εσωτερική είτε εξωτερική, π.χ. η έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Η αλόη, λοιπόν, περιέχει μια ισχυρή ανασχετική ουσία που αναστρέφει αυτή τη διαδικασία και παρέχει στο δέρμα, σε κυτταρικό επίπεδο, τα απαραίτητα συστατικά για να του προσφέρει ζωντάνια, ελαστικότητα και απαλότητα. Έτσι, η αλόη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του υπερχρωματισμού του δέρματος (κηλίδες στο δέρμα), που είναι συνηθισμένη σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, αλλά ολοένα και περισσότερο και σε νέους που έχουν εκτεθεί για μεγάλα διαστήματα στον ήλιο, και μειώνει τη συσσώρευση μελανίνης που προκαλεί τις σκούρες κηλίδες. Για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το τζελ της αλόης: αρκεί και η απευθείας τοποθέτηση του φύλλου της αλόης πάνω στο δέρμα.
Ασθμα
To άσθμα είναι ένα αναπνευστικό πρόβλημα που συνήθως συνοδεύεται και από βρογχίτιδα. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, ο ασθενής έχει μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, συνήθως αισθάνεται ένα αίσθημα ασφυξίας και πίεση ή βάρος στο στήθος του, και θέλει να βήχει για να ελευθερωθεί από αυτό το αίσθημα. Η αλόη έχει βρογχοδιασταλτική δράση και βοηθά στη γρήγορη ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, έχει επίσης και ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση, γι' αυτό και μειώνει τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος.
Αλλεργίες
Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί και αναγνωρίζει πολύ καλά τις εξωτερικές ουσίες που είναι κατηγοριοποιημένες ως επικίνδυνες ή αθώες για τον οργανισμό. Αν η ξένη ουσία είναι κατηγοριοποιημένη ως επιβλαβής, αναλαμβάνουν δράση οι ειδικές ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απέναντι σε ουσίες που ο οργανισμός θεωρεί επιβλαβείς.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, από τις τρίχες κάποιων ζώων μέχρι τη γύρη ορισμένων φυτών αλλά και ορισμένων ουσιών που υπάρχουν στις τροφές, όπως η πρωτεϊνη του γάλακτος κ.α.. Πολλές αλλεργίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να προληφθούν. Τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλεργίες ολοένα και πολλαπλασιάζονται. Σήμερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερες πιθανές αλλεργίες σε σχέση με το παρελθόν. Η εξέλιξη του ανθρώπινου οργανισμού είναι πιο αργή από ότι η μετατροπή ορισμένων ουσιών σε αλλεργιογόνες. Έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινδυνεύει να απενεργοποιηθεί από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων, το άγχος και τις κακές διατροφικές συνήθειες.
Τα συμπτώματα των αλλεργιών συνήθως εκδηλώνονται με τη μορφή κρυωμάτων, άσθματος, εκζεμάτων, οιδημάτων ή κνίδωσης και συνοδεύονται από πονοκεφάλους, στομαχικά προβλήματα, ίλιγγο, χρόνια ωτίτιδα, κτλ..
Ο φρέσκος χυμός και το τζελ αλόης έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Πιστεύεται ότι οι πολυσακχαρίτες και το λιπαρό οξύ β-σιτοστερόλη που περιέχονται στην αλόη είναι οι βασικοί θεραπευτικοί παράγοντες. Αφενός οι πολυσακχαρίτες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αφετέρου η β-σιτοστερόλη αναστέλλει τις απότομες αντιδράσεις του οργανισμού και αυξάνει την ανεκτικότητά του απέναντι στα αλλεργιογόνα.
Τριχόπτωση
Το στρες, η κακή διατροφή, οι ορμονικές διαταραχές και η κακή χρήση των καλλυντικών για τα μαλλιά έχουν συμβάλει στη σημαντική αύξηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την τριχόπτωση, ενώ όλο και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στις συμβουλές των δερματολόγων. Η αλόη είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση, μια και η σύστασή της είναι όμοια με αυτήν της κερατίνης, ενώ η σύνθεση των συμπλεγμάτων των αμινοξέων της είναι πανομοιότυπη με αυτήν των θυλάκων των τριχών. Επιπλέον, όμως, έχει και αντιβακτηριακή και μυκητοκτόνο δράση που εξαφανίζει τη σμηγματόρροια, ενώ η ενζυματική δράση της απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το τριχωτό της κεφαλής.

διαβάστε περισσότερα εδώ:  http://aloeplants.wix.com/aloe#!trixoptwsh/cqyk


Οδοντοστοιχία
Η αλόη έχει βακτηριοκτόνο δράση πάνω στην οδοντική πλάκα, μειώνει την εξάπλωσή της και διασφαλίζει την σε βάθος καθαριότητα των δοντιών.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία της ουλίτιδας, των στοματικών ελκών και του απλού έρπητα. Το τζελ μειώνει τον πόνο, το μάτωμα και τις φλεγμονικές, ενώ ταυτόχρονα είναι βατηριοκτόνο, αντιιικό και μυκητοκτόνο. Χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της πέτρας, γιατί εμποδίζει την ανάπτυξη και τη δημιουργία του Streptococcus mutans, βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την πέτρα. Η φωσφορική μαννόζη που περιέχεται στο τζελ αλόης, δρα ως ουσία ανάπτυξης των ιστών, ενώ έχει αποδειχτεί η επουλωτική δράση της σε ορισμένα είδη ελκών, ιδίως αυτών του στόματος.

διαβάστε περισσότερα εδώ: http://aloeplants.wix.com/aloe#!odontostoixia/c1tsy



Ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια νόσος με άγνωστα ακόμα αίτια και, περιέργως, συναντάται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυκλικών κηλίδων στο δέρμα που έχουν μορφή λεπιών ροζ ή σκούρου κόκκινου χρώματος. Εμφανίζεται στην περιοχή των γονάτων και των αγκώνων και ορισμένες φορές στο τριχωτό της κεφαλής ή στο πάνω μέρος του μετώπου. Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται και στο πρόσωπο.
Ένα από τα βασικά προβλήματα αυτής της ασθένειας είναι ότι, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, συνήθως επιμένει για αρκετό καιρό και είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί, αν και δεν είναι μεταδοτική. Όλες οι υπάρχουσες αγωγές στην καλύτερη περίπτωση απλά ανακουφίζουν, ενώ άλλες, όπως τα κορτικοειδή, έχουν πολλές παρενέργειες.
Τέλος, εδώ και κάποια χρόνια, οι γιατροί αντιμετωπίζουν αυτή τη νόσο μ κρέμες που έχουν ως βάση την αλόη, σε συνδυασμό με πόσης αλόης και ισορροπημένης δίαιτας, κατά την οποία οι ασθενείς πρέπει να σταματήσουν εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σάκχαρα και τα ζωικά λύπη, και να ενισχύουν τον οργανισμό τους με συμπλέγματα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Ανεμοβλογιά
Η τοπική χρήση του τζελ της αλόης καταπραϋνει τον κνησμό, ενώ ταυτόχρονα απολυμαίνει και επουλώνει χωρίς να δημιουργούνται χηλοειδή.

διαβάστε περισσότερα εδώ:  http://aloeplants.wix.com/aloe#!anemovlogia/c1pn7



Προστασία κατά των ακτίνων UVA
Oι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) αποτελούν την βασική αιτία για τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία βραχυπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και μακροπρόθεσμα γήρανση καθώς επίσης και καρκίνο του δέρματος. Το βασικό όπλο που διαθέτει το σώμα μας για να αμυνθεί κατά της ακτινοβολίας UVA είναι η χρωστική του δέρματος, η μελανίνη, που δρα ως φράγμα προστασίας, απορροφώντας και διαχέοντας τις ακτίνες UVA. Το χρώμα ενός ατόμου είναι σκούρο όταν υπάρχει περισσότερη μελανίνη στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματός του, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι προστατεύεται πλήρως από την επίδραση του ήλιου. Πολλά από τα αντηλιακά φίλτρα που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν τις ακτίνες UVA με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της μελανίνης. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν αλόη βέρα για να ενυδατώνουν το ξηρό και κατεστραμμένο δέρμα και να σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα κατά των ακτίνων.

διαβάστε περισσότερα εδώ: http://aloeplants.wix.com/aloe#!aktines-uva/c1zbs


Σμηγματόρροια
Η αλόη καταπολεμά τη σμηγματόρροια κυρίως λόγω της αντιβακτηριακής και μυκητοκτόνου δράσης της.


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θεραπευτικές ιδιότητες

Μερικές από τις πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης

* Ενεργεί προστατευτικά κατά των βλαβών του βλεννογόνου του στομάχου.

* Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της είναι χρήσιμη σε ασθένειες των εντέρων, όπως τη νόσο του Κρον και την ελκώδη κολίτιδα.

* Προλαμβάνει και μειώνει τις αρθριτικές φλεγμονές.

*Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα.

* Έχει σημαντική ανοσοτροποποιητική και αντιμικροβιακή δράση.

*Δρα προληπτικά στις περιπτώσεις ιώσεων του αναπνευστικού: γρίπη, κρύωμα, φαρυγγίτιδα.

* Περιέχει στερόλες και έτσι δρα ως αντιφλεγμονώδες.

*Βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος διαστέλλοντας τα τριχοειδή αγγεία.

* Εξαφανίζει τον κνησμό.

* Τα πρωτεολυτικά ενζύμα καταστρέφουν τους νεκρούς ιστούς, καθαρίζοντας τα τραύματα.

* Εχει μυκητοκτόνο δράση

* Μπορεί να μειώσει την αιμορραγία.

* Είναι επουλωτική και ανοσοδιεγερτική, διευκολύνει τη θεραπεία και την αναγέννηση των τραυμάτων.

* Εχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα κατά των καρκινικών όγκων.

* Θεραπεύει τα εγκαύματα και τα εκζέματα του δέρματος που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από ηλιακή ακτινοβολία ή ακτινοθεραπεία.

* Το τζελ αλόης ενυδατώνει σε βάθος λόγω της ικανότητάς του να διεισδύει σε όλες τις στιβάδες του δέρματος.

*Μειώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

*Βοηθά στη θεραπεία των πληγών και των ελκών του στόματος.

* Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρει μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβεβλημένη περιοχή.

*Σε πόσιμη μορφή αποτελεί τονωτικό που ρυθμίζει και καθαρίζει τα όργανα και βελτιώνει τις λειτουργίες τους.


πηγή: EL GRAN LIBRO DEL ALOE VERA | Lourdes Prat - Teresa Ribo
Αλόη Βέρα η Θαυματουργή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσημος Ιστοτόπος